Vinterens opfindelse - Badeknasten!!

Freja er jo en rigtig selvbygger, der er altid projekter i gang, og hun bliver nok aldrig helt færdig. Forrige projekt var sprydet, det var jo en kæmpe succes, så nu skulle der gøres noget ved den anden ende.

Vi kan jo efterhånden godt mærke, at vi bliver lidt stive i benene, og det har længe været en pestilens at stå på badelejderens trin når vi skulle op og ned i jolle og gummibåd, og det var ikke nemt når vi lå for anker at få manøvreret påhængsmotoren ned i jollen eller gummibåden. Vi så derfor sidste sommer misundeligt på alle de nye moderne skuder med deres integrerede badeplatforme etc., og så blev vi enige om, at "so ein ding müssen wir auch haben".

Så var terningerne kastet.

Der var to principielle muligheder - stålrørsmodellen og glasfiber modellen.

Stålrørsmodellen blev længe overvejet da der jo var en vis logik i den da vi nu havde stål sprydet, men med det meget spidse agterskib var det meget vanskelligt at lave noget der så bare rimeligt let og elegant ud, og som alligevel var solidt nok.

Det blev derfor glasfiber løsningen.

Det er jo heldigvis sådan med glasfiber at det passer alle steder, så det var bare at starte fra en ende af.

Desværre har jeg ikke billeder af de første etaper, men fremgangsmåden var relativt enkel – om end ikke helt uden bøvl!!!

Først blev faconen bestemt med et stykke oliehærdet masonit, der ved hjælp af et utal af brædder og lægter blev klemt op om skroget nedefra, så det passede med det forløb som platformens yderside skulle have. Denne masonitform blev så holdt sammen med lægter, brædder og spånplade der blev passet til oppe i ”hulningen”, og skruet fast udefra. På den måde fik jeg en model (= plug) af platformens yderside, som passede i forløbet med Frejas agterende.

Så var det ind på værkstedet med pluggen, godt med formvoks på, og så ellers 6 lag glasfiber på ydersiden.

Efter hærdning blev pluggen fjernet og nu havde jeg så den glasfiberskal der skulle blive til ”underdelen” af platformen. Den blev anbragt på agterenden igen for lige at tjekke pasningen, og da den bevidst var lavet større en slutmål, så var der plads til lige at sikre de sidste facontilpasninger med en  lægte på tværs hist og her for at holde den helt præcise facon.

Så ind i varmen på værkstedet igen og på med 2 lag rowing og et par lag alm. Glasfiber mere – denne gang inde i ”skålen”. En sidste test på Freja, og så blev det vinter. Vinteren blev brugt til at slibe og spartle ydersiden, så den fik den ønskede finish.

Da så det blev forår, så blev glasfiberskallen endelig tilpasset, og boltet fast i skroget, og der blev rigget et telt op over agter enden så der kunne varmes op til ”støbetemperaur”.

 

En ”glasfiberskal” giver imidlertid ingen badeplatform, nu skulle der arbejdes.

 

Gelcoaten blev slebet af det nederste af agterspejlet, og skallen blev yderligere sikret indvendig med glasfiber. Derefter blev der tilpasset et stykke krydsfiner der skulle give den vandrette flade i platformen, og denne plade blev støbt fast, hvorefter hulrummet mellem skal og plade blev fyldt med fugeskum.

 

Så blev beslagene til den modificerede badelejder anbragt – denne sad jo tidligere direkte på agterspejlet, men det ville jo ikke fungere med platformen, og endnu en plade finer blev tilpasset. Denne plade blev beklædt med teak, og den blev så som afslutning limet og skruet på som afslutning på platformen.

 

 

 

 

Nu har vi så sejlet den første del af sommeren med opfindelsen og hvad er konklusionen så.

 

Det virker – det er blevet som vi havde drømt om, og det ser ikke voldsomt forfærdeligt ud (er de kommentarer vi har hørt!!).

 

Platformen - som lynhurtigt blev døbt ”badeknasten”

        gør det til en leg at komme op og ned i jolle og gummibåd

        gør det meget enklere at få grej op og ned i jolle og gummibåd

        gør det til en leg at montere påhængsmotoren i jolle og gummibåd

        er en kæmpe gevindst ved badning

        forlænger faktisk vandlinien når vi sejler stærkt, i sø – og det gør jo ligesom ikke noget

 

Så det må siges at være succes på alle punkter.